*|MC:SUBJECT|*
Foto: Gustav Bergman, Casey Nelson og Sarah Hartvigsen (Kincaid i fri bruk).

Skaff deg billetter før alle andre!

I morgen slipper vi nytt program på Litteraturhuset! Vi sparker i gang det nye året med blant annet besøk av Nordisk råds-vinner Solvej Balle, samt de amerikanske stornavnene Bret Easton Ellis og Jamaica Kincaid. Vi gleder oss også stort til besøk av dyktige norske forfattere, som Lars Mørch Finborud og Zeshan Shakar, og til å sette fokus på nyskrevet norsk poesi gjennom vår nye serie Poesikjeller.

Som nyhetsbrevmottaker får du en dags forsprang, og kan allerede nå skaffe deg billetter til flere av vårens arrangement! Klikk deg inn på arrangementene gjennom lista under for å sikre deg billett.

01.02: På skinner. Lars Mørch Finborud er aktuell med romanen Vi lider av sol, vi lider av regn, en oppvekstskildring med et detaljerikt Oslo som bakteppe. En som har lest Finborud med stor entusiasme, er forfatter og Oslo-innflytter Johan Harstad. De to møtes til en samtale om oppvekst, kunst, planter og ikke minst vårt kjære Oslo.

07.02: Knust uskyld. Forfatteren av kult-bøkene American Psycho og The Rules of Attraction, Bret Easton Ellis, gjester Litteraturhuset for første gang! Ellis er aktuell med ny roman for første gang på 13 år, og møter journalist Emma Clare Gabrielsen til samtale om romanen, dens selvbiografiske aspekt og seriemordere i litteraturen.

15.02: Stillstand. Vinneren av Nordisk råds litteraturpris 2022, Solvej Balle, gjester Litteraturhuset. Hennes romansyklus om karakteren Tara Selter beskrives som et mesterverk i dansk litteratur. Balle møter forfatterkollega Erlend Loe til samtale om Om utregning av romfang I og II, om tid, eksistens og å leve sammen.

01.03: Røde løgner. Den albanske forfatteren Lea Ypi gjester Litteraturhuset med sin bok Fri. En oppvekst ved historiens ende. I boka skildrer Ypi en oppvekst utenom det vanlige, og gir leseren et unikt innblikk i Albanias nyere historie og brytninger mellom ideologier og politiske og økonomiske interesser. På Litteraturhuset møter Ypi forfatter og tidligere politiker Marianne Marthinsen til samtale.

08.03: I din vold. Lina Wolff er forfatter bak storsuksesser som De polyglotte elskerne og Kjøttets tid, og har vist seg å være en mester i å skape burleske og overraskende verdener hvor hun utforsker menneskelige drifter og dyder. Nå er hun aktuell med romanen Djevelgrepet, om å befinne seg i en voldelig relasjon, psykisk og fysisk, og møter forfatter og feminist Madeleine Schultz til samtale på Litteraturhuset.

15.03 Evangeliet om Lucy. Jamaica Kincaid er en av vår tids største forfattere av feministisk og postkolonial litteratur. I sitt forfatterskap har hun tematisert blant annet strukturell rasisme, utenforskap og mor–datter forhold med skyhøyt refleksjonsnivå. På Litteraturhuset møter hun journalist og bokhandler Ida Pallin Bostadløkken til en samtale om den nylig oversatte romanen Lucy, om identitet og tilhørighet.

17.03 Poesikjeller. Velkommen til poesikjeller på Litteraturhuset, hvor vi fyller Berner-kjelleren med ny poesi! Her vil forfatterne Sarah Zahid, Kjersti Bronken Senderud og Alexander Fallo lese høyt fra de nyeste diktutgivelsene sine. Poetene presenteres av forfatter, gjendikter og redaktør Endre Ruset.

22.03 Klassereisens pris. Zeshan Shakar har med bare tre romaner rukket å bli en av Norges mest populære og betydningsfulle forfattere. I De kaller meg ulven gir han et portrett av en far og en generasjon innvandrere som ikke lenger kjenner igjen det Norge de jobbet hardt for å tilvenne seg. Barna deres er blitt til voksne av en annen og fremmed art, og avstanden mellom generasjonene virker umulig å lukke. Shakar møter Mustafa Can til samtale på Litteraturhuset, og kvelden innledes av forfatter og VG-kommentator Shazia Majid.

 

I morgen slippes fullt program på våre nettsider og vil være tilgjengelig for alle der!

Info om gratisarrangement på programmet vil da være å finne på nett. Vi kan blant annet lokke med ny runde med Salong! og med en foredragsserie i tre deler med tittelen «Arven etter kolonitiden». I denne serien ser vi nærmere på noen av de konkrete sporene etter kolonitiden som fortsatt er med på å forme samfunnene vi lever i, og noen av de sentrale debattene som springer ut av dette.