Ytringsfrihet og demokrati
Å fremme ytringsfriheten og tilrettelegge for et åpent, bredt ordskifte, er en av Litteraturhusets grunnpilarer.
I tillegg til arbeidet for litteratur og leseglede, er Litteraturhusets hovedvirksomhet å verne om ytringsfriheten, fremme demokratiet og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale. Vi vil synliggjøre de lange linjene i samfunnsutviklingen, og være et felles rom for læring, lytting og utveksling av ideer, med plass til mange ulike stemmer.
Dette gjør vi blant annet ved å være en møteplass og et senter for debatt, foredrag og seminarer, ved å arrangere samtaler og foredrag som fokuserer på marginaliserte stemmer og utfordringene rundt ytringsfrihet og demokrati i dagens samfunn, og ved å samarbeide med andre Litteraturhus både nasjonalt og internasjonalt.
Kommende arrangement
Dersom feltet er tomt er det ingen nært forestående arrangement i prosjektet.
Podkastserier fra programmet
Demokrati i krise
Foredragsserien «Demokrati i krise» tar for seg demokratiets stilling i nøkkellandene Belarus, Venezuela, Sør-Afrika og Taiwan. Målet er å se nærmere på land som får mindre oppmerksomhet i norske medier, men som er sentrale for å forstå demokrati-utviklingen i verden i dag.
Serien ble arrangert høsten 2024.
Forbudte bøker
Foredragsserien «Forbudte bøker» kaster lys over måtene litteratur forbys, sensureres og undertrykkes på, historisk og i dag. Her gir noen av Norges fremste forskere og formidlere de lange linjene fra sensur-historien, ved å se nærmere på dagsaktuelle og historiske hendelser og debatter.
Serien ble arrangert høsten 2023.
Literature Beyond Borders
Literature Beyond Borders er et langsiktig samarbeid mellom Litteraturhuset og litteraturhusene Kıraathane i Istanbul, Wêjegeh Amed i Diyarbakir, Literarisches Colloquium Berlin, Paul Celan Literaturzentrum i Chernivtsi i Ukraina.
Samarbeidet jobber for å fremme de forskjellige språkområdenes forfattere og litteratur, utveksle forfattere på tvers av landegrenser og dele kompetanse, og bruker litteraturhusene som verktøy for å forsterke ytringsfriheten og tilgangen til bøker i områder den møter stort politisk press.
Literature Beyond Borders-samarbeidet har blant annet resultert i to digitale antologien, hvor to forfattere fra hvert landområde i prosjektet bidro med nyskrevne tekster. Antologi 1: Hjem (2022) hadde norske bidrag fra Kathrine Nedrejord og Simon Stranger, og Antologi 2: Ankomster (2023) fra Priya Bains og Pedro Carmona-Alvarez.
Prosjektet er støttet av Allianz Kulturstiftung.