Ny nord-afrikansk litteratur på Litteraturhuset!
Tre dager med forfatterne Leïla Slimani, Youssef Rakha og Soukaina Habiballah om litteratur, revolusjon og frigjøring.
Publisert 2. april 2025

– Litteraturhuset har invitert tre nord-afrikanske forfattere som alle utforsker frihet og uavhengighet i sin litteratur, og som samtidig skriver fram den nære historien til sine hjemland, Marokko og Egypt. Kom til Litteraturhuset i mai og bli klokere, sier prosjektleder Åshild Lappegård Lahn.
De tre gjestene er fransk-marokkanske Leïla Slimani, kjent for den prisvinnende thrilleren Vuggesang. I år fullfører hun sin kritikerroste trilogi basert på egen familiehistorie, om en fransk-marokkansk familie gjennom tre generasjoner, fra uavhengighetskampen mot Frankrike fram til vår tid.
Egyptiske Youssef Rakha har utforsket hjemlandets nyere historie gjennom flere kritikerroste romaner, sist i årets The Dissenters, der livet til kvinnen Amna speiler de ulike fasene i landet fra 50-tallet og fram til i dag.
Soukaina Habiballah skriver fram erfaringene til kvinner i Marokko før og nå, og viser gjennom prosa og poesi hvordan kolonitidens smerte går i arv, og hvordan dagens kvinner forsøker å etablere en ny og romsligere kvinnerolle.
Landene i det nordlige Afrika deler en historie med europeisk kolonisering, og med opprør både mot kolonimakten og senere autoritære regimer, ikke minst under bølgen av revolusjoner i 2011 som fikk tilnavnet «den arabiske våren». På Litteraturhuset vil publikum få innblikk i litteratur fra regionen skrevet etter den arabiske våren.
– Vi gleder oss til kloke samtaler om samspillet mellom litteratur, historie og samfunn, og håper mange benytter anledningen til å bli kjent med nye forfatterskap, sier Åshild Lappegård Lahn.
Gjennom de tre dagene kan publikum få med seg professor i arabisk litteratur ved Universitetet i Oslo, Teresa Pepe, gi en innføring ny arabisk litteratur, så vel som samtaler med de tre hovedgjestene om deres litteratur.
Allerede søndag 6. april kan du høre Teresa Pepe fortelle om arabisk litteratur. I et miniforedrag under Arabiske filmdager vil hun fortelle om arabisk fengselslitteratur fra 50-tallet fram til i dag. Mer informasjon her.
Arabisk litteratur på arabisk
Mens programmet på Litteraturhuset 6.-7. mai foregår på engelsk, vil det torsdag 8. mai foregå på Mela-huset, der forfatterne Rakha og Habiballah vil delta i et arrangement på arabisk, i samtale med Masahat-styremedlem Selma Benmalek.
– Vi har en stor arabiskspråklig minoritet i Norge, som har få kulturelle tilbud. Når vi har to nyskapende arabiskspråklige forfattere på besøk, er det naturlig at de kan snakke om arabisk litteratur på arabisk – så her er vi glade for å samarbeide med Mela-huset. I Vesten knytter dessverre flere språket først og fremst til islamisme og terrorisme – her ønsker vi å være en motvekt ved å løfte fram det rike, litterære språket arabisk er, avslutter Åshild Lappegård Lahn.
Fullt program og billettsalg her.
Satsningen er støttet av NORAD.