Sinno og Shafak, Okorafor og GauZ': Internasjonal vinter på Litteraturhuset
I vinter kan du møte forfattere fra Nigeria og Skillebekk, Elfenbenskysten og Ørsta, og dypdykke i hvordan desinformasjon skapes og spres i dag.
Publisert 7. januar 2025
– I vinter byr vi på et rikt og variert program her på Litteraturhuset. Du kan høre internasjonale, modige stemmer som franske Neige Sinno, som skriver uredd om egne erfaringer med seksuelle overgrep og maktmisbruk, eller tyrkiske Elif Shafak, som lever i eksil fra hjemlandet av frykt for forfølgelse. I tillegg kommer norske nestorer som Lars Saabye Christensen og Gunnhild Øyehaug, pluss aktuelle poeter og debattskapende sakprosaforfattere. Sjekk programmet og velg hva du vil lære mer om, oppfordrer Susanne Kaluza, daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset.
Et vindu mot verden
Franske Neige Sinno har truffet lesere og kritikere både i Frankrike og her i Norge med sitt rystende og personlige essay om overgrep og incest. Når hun gjester Litteraturhuset 29. januar, møter hun stortingspolitiker Hadia Tajik til samtale om vitnesbyrd, overgrepskultur og menns maktmisbruk. Les mer om samtalen her.
Nigeriansk-amerikanske Nnedi Okorafor er den fremste litterære representanten for afrikanskfuturisme, spekulativ fiksjon som setter Afrika i sentrum. Gjennom sin prisvinnende science fiction- og fantasy-litteratur utforsker hun temaer som klasse, identitet og klimakrise. Når Okorafor gjester Norge for aller første gang i februar, møter hun afrofuturisme-forsker og forfatter Marta Mboka Tveit til samtale. Les mer om samtalen her. Samme dag kan du også høre Mohamed Abdi, Lara Okafor og Julia Wiedlocha holde hvert sitt miniforedrag om et utvalg bøker som kan regnes inn under denne retningen.
Elif Shafak er blant de fremste stemmene i tyrkisk litteratur, men har i mange år bodd utenfor hjemlandet for å unnslippe forfølgelse. Hun er en uredd skribent og romanforfatter, som gjerne tar for seg temaer man ikke skal snakke høyt om i Tyrkia, som det armenske folkemordet, vold mot kvinner og homofiles rettigheter. På Litteraturhuset møter Shafak journalist og forfatter Marte Spurkland til samtale om ytringsfrihet og sensur, og om litteraturens rolle i å utfordre de rådende narrativene. Les mer om besøket her.
I den Booker-nominerte romanen Betalt for å stå av den ivorianske forfatteren GauZ', ser vi Europa gjennom det avslørende blikket til noen vestafrikanske sikkerhetsvakter på et kjøpesenter i Paris’ glitrende Champs Elysees. Med skråblikk og humor skildres vestlig konsumerisme og kolonihistoriens etterdønninger. GauZ' møter forfatter og journalist Yohan Shanmugaratnam til samtale.
Nordiske mestere og stjerneskudd
Lars Saabye Christensen er en av våre fremste samtidsforfattere, med et rikt og mangfold forfatterskap. I fjor ble han hedret med Brages hederspris, og i vår kommer han med en ny novellesamling. 19. mars møter han forfatterkollega Mikkel Bugge til samtale om skriveliv, fortellerglede og munter melankoli.
- All den gode litteraturen som gis ut i Norge og Norden er et sant privilegium for oss som lesere og for oss som nasjon, og vi gleder oss til å ta imot et knippe sentrale nordiske stemmer i vår. Ikke minst er det utrolig stas at nestoren Lars Saabye Christensen kommer for å snakke om sitt rikholdige forfatterskap. Denne kvelden vil vi også strømme til folkebibliotek over hele landet, slik at flest mulig kan få det med seg! sier programsjef Linn Rottem.
Gunnhild Øyehaug er blant våre mest originale og lekne forfattere, som er kritikerrost og lest langt utover Norges grenser, deriblant Frankrike, USA, Nederland og Polen. I høst kom den kritikerroste romanen Her kjem sola, og i vår kommer novellene hennes ut i samlet utgave. 5. mars møter hun forfatterkollega Johan Harstad til samtale om brennende kjærlighet, språklig oppfinnsomhet og alternative univers.
De siste årene har vi sett en oppblomstring i nye stemmer fra Sápmi som utforsker samisk historie og identitet gjennom skjønnlitteraturen. En av disse er den svenske prisvinnende forfatteren Elin Anna Labba. 26. mars gjester hun Litteraturhuset, og snakker om sin roman Dra ikke til havet, som da er ute i en fersk norsk oversettelse.
Hva er verdien av en klem eller av noe tilsynelatende prosaisk som rene klær? Danske Emma Holten har dykket ned i økonomihistorien, og hvorfor omsorg konsekvent utelates fra økonomenes kalkyler. 22. januar kommer hun til Litteraturhuset, og møter forfatter og journalist Madeleine Schultz til samtale om omsorg, underskudd og døde økonomer.
12. februar er det duket for en ny Poesikjeller – en kveld for å få med seg noen av den siste tidas markante, norske poesi-utgivelser. I vinter kan du høre poetene Brynjulf Jung Tjønn, Ingvild Lothe og Endre Ruset lese fra sine siste utgivelser, presentert av Priya Bains.
Det blir også plass for den aller ferskeste litteraturen, når vi 21. mars skrur på mikrofonen for alle som ønsker å dele sine egne tekster, etter en kort samtale om skriving og inspirasjon mellom forfatter Mona Høvring og forfatter og artist Sandra Kolstad. Les mer om SALONG! her.
Foredragsserie om propaganda og desinformasjon
Aldri før har vi hatt så mye informasjon bare tastetrykk unna, og aldri før har faren for desinformasjon og falske nyheter vært større. Gjennom en serie foredrag vil Litteraturhuset denne våren utforske hvilke former desinformasjon og propaganda tar i vår tid, hvilke aktører som står bak budskapene, og hva vi kan gjøre for å sikre oss mot manipulering.
– Den geopolitiske situasjonen og den raske teknologiske utviklingen gjør at vi utsettes for både en voksende mengde og en stadig mer utspekulert form for desinformasjon og propaganda, noe som er en trussel for et sunt og levende demokrati. For å se omfanget og hvordan vi skal forholde oss til det, trenger vi å forstå hvem som er avsenderne og hva de vil oppnå. Derfor har Litteraturhuset laget en egen foredragsserie der vi dypdykker ned i tematikken sammen med noen av de fremste forskerne på feltet, sier daglig leder Susanne Kaluza.
25. januar kommer retorikk-ekspert David Erland Isaksen for å gi en innføring i propagandaens historie, 1. februar følger medie-forsker Kristin Skare Orgeret om dagens politiske propaganda, 8. februar vil forfatter Didrik Søderlind ta for seg konspirasjonsteorienes vei fra kuriositet til samfunnsproblem, mens medie-forsker Bente Kalsnes 15. februar gir et innblikk i hvordan big tech sikrer seg informasjonskontroll på nettet, og hva det betyr for demokratiet.
Faglig påfyll hver søndag
Gjennom hele vinteren kan du også få faglig påfyll av bokaktuelle sakprosaforfattere hver søndag. Her kan du høre Terje Tvedt om norske tenkemåter, Hanne Eggen Røislien om situasjonen for israelske soldater, Trond Bakkevig om Jerusalems historie i 2000 år, Solveig Aareskjold om dikteren Homer, Harald Høiback om det skjebnesvangre slaget ved Waterloo, Janne Stigen Drangsholt om alle de norske klassikerne vi burde ha lest og Ketil Bragstad om livet som soldat i Afghanistan. Les mer om alle foredragene i serien Saklig søndag her.
Velkommen til Litteraturhuset gjennom vinteren!